NIEUWS 19 oktober 2019 Nieuws
Nabasco Biocomposiet met hoge brandveiligheidsklasse
Brandveiligheid is niet meer weg te denken bij ontwerp en beheer van gebouwen. Voor de bouw in het algemeen, maar speciaal voor de utiliteitsbouw, heeft NPSP de Nabasco 8010 Fire ontwikkeld. De Nabasco Fire is een biobased en circulair materiaal met klasse B-s1, d0 conform de brandnorm voor de bouw NEN-EN 13501-1. Onderzoeks- en adviesbureau Peutz heeft het materiaal in haar laboratorium getest en gecertificeerd.
NPSP heeft al geruime tijd haar materiaal Nabasco 8010, een biobased en circulair composiet materiaal op de markt. Dit materiaal is zeer geschikt voor toepassingen in de infra en bouw, bijvoorbeeld als geveldeel, tafel of verkeersbord. Om aan de groeiende vraag uit met name de utiliteitsbouw te voldoen heeft NPSP recent Nabasco 8010 Fire ontwikkeld en getest conform de brandnorm NEN-EN 13501-1. Het materiaal is gecertificeerd door een onafhankelijk test instituut in de klasse B-s1, d0.
Biobased, circulair en toch gecertificeerd brandveilig
Biobased producten zijn producten gemaakt van hernieuwbare grondstoffen geproduceerd door levende organismen. Circulaire materialen zijn materialen die gebaseerd zijn op materialen waarvoor de kringloop gesloten is. Vaak zijn deze materialen al eerder toegepast en/of afvalproduct uit een ander proces. Zowel biobased als circulaire materialen zijn moeilijk te certificeren. Dit geldt in zijn algemeenheid, maar zeker voor brandveiligheid. Nabasco 8010 Fire is nu aan dit vooralsnog beperkte palet toegevoegd.
Duurzaam biobased composiet uit lokale restmaterialen
Biocomposiet Nabasco 8010 is een biobased en circulair biocomposiet op basis van onthardingskalk uit drinkwater en riet uit Nederland en een biobased hars op basis van restmaterialen van de biobrandstofindustrie uit Frankrijk. Hiermee is het product niet alleen biobased en recyclebaar, maar grotendeels van lokale en regionale reststromen gemaakt. Het resultaat is een mooi, hoogwaardig en duurzaam product. Het is sterk, vormvast, licht van gewicht en heeft een lange levensduur.
Door het gebruik van lokale, biobased restmaterialen heeft het biocomposiet een zeer lage CO2 voetafdruk. Als de restmaterialen op de traditionele manier wordt behandeld worden broeikasgassen door rotting en verwerking in het milieu gebracht waarbij de nuttige materialen zoals vezels afgebroken wordt. In de nieuwe keten worden de natuurlijke vezels gebruikt in een product. Hierdoor worden de broeikasgassen in het product vastgelegd (een CO2-sink). Bij einde levensduur kan het restmateriaal worden hergebruik.
Door de grote belangstelling in biobased composiet wordt er momenteel flink geïnvesteerd in commerciële opschaling van het materiaal.