arrow_back

Biobased en Circulair verkeersbord Nabasco®Sign nu ook Cradle to Cradle gecertificeerd

Veilig op weg richting een duurzame toekomst

Elk jaar worden er in de markt honderdduizenden borden vervangen en daarmee kan een duurzaam alternatief een grote impact hebben. In plaats van het conventionele aluminium bestaat het Nabasco®sign verkeersbord voor het grootste gedeelte uit restmaterialen. Dat is belangrijk, want wereldwijd stijgt het gebruik van energie en grondstoffen voor producten. Fossiele energiebronnen en conventionele grondstoffen zijn eindig, steeds moeilijker te winnen en veroorzaken milieuproblemen en CO2 uitstoot.


Nabasco®Sign is een biocomposiet verkeersbord dat bestaat uit de lokale, natuurlijke reststromen riet, kalk en hars. Dit zijn grondstoffen met een lage CO2 footprint, die niet ten koste gaan van biodiversiteit of voedselproductie en die niet van de andere kant van de wereld komen.


De verkeersborden worden gemaakt van het biocomposiet Nabasco®. De productie is te vergelijken met het maken van een brood. Riet, kalk en hars worden gekneed tot een soort deeg dat geperst wordt in een mal. Het materiaal is een sterk, vormvast en hoogwaardig product met een lange levensduur.


Dat de gebruikte ingrediënten een grote stap zijn op weg naar een duurzame wereld, circulair en onschadelijk voor mens en milieu, is recent bevestigd door toekenning van het certificaat Cradle to Cradle Bronze. Een mooie beloning voor alle inspanningen om een milieuvriendelijk en kwalitatief hoogwaardig verkeersbord te ontwikkelen.


Het certificaat is toegekend door het Cradle to Cradle Products Innovation Institute,opgericht door William McDonough en Michael Braungart. Ze beoordeelt hiervoor het product en het productieproces. Nabasco®Sign is kritisch onderzocht op vijf duurzaamheidscriteria.

  1. Materiaalkeuze (gezondheid en veiligheid voor mens en milieu)
  2. Hergebruik van materialen
  3. Hernieuwbare energie en CO2-management
  4. Watergebruik in het productieproces
  5. Sociale rechtvaardigheid


Bij de productie van Nabasco®Sign ontstaat geen afval. Het is een thermo-hardend biocomposiet, waarbij per verkeersbord exact de benodigde hoeveelheid grondstof in een mal gaat. Onder grote druk en met de nodige warmte wordt de grondstof tot bord geperst. Door dit proces vervormt het bord achteraf niet kan het extreme temperaturen weerstaan van -50°/+150°. Problemen op het gebied van krimpen en uitzetten, hardheid en sterkte van het materiaal en hechting van folie zijn hierdoor bij Nabasco® biocomposiet uitgesloten. De Nabasco®Sign verkeersborden voldoen aan alle eisen uit de geldende normen NEN-EN 12899-1 (met verplichte CE-markering) en NEN 3381:2020.

Na afloop van het gebruik is het bord weer als grondstof in te zetten voor de productie van nieuwe Nabasco biocomposiet verkeersborden, circulair dus.

Al vele gemeenten en wegbeheerders zijn overgestapt op Nabasco®Sign.


Nabasco®Sign is een samenwerkingsverband van NPSP, de koploper op het gebied van biobased composieten en POL Heteren, al meer dan 50 jaar een betrouwbare en servicegerichte specialist in de markt van verkeer en veiligheid.


Prev:
Next: