arrow_back

VERNIEUWENDE NABASCO® 8010 GEVEL OP EXPLODED VIEW

NPSP is met maar liefst twee bijdragen aanwezig in The Exploded View Beyond Building, een tentoonstellingspaviljoen ter grootte van een huis dat volledig is opgetrokken uit bio-based materialen.


Naast BioFold, ontwikkeld in samenwerking met Samira Boon, de DoFactory en Wolck, heeft NPSP een fraaie buitengevel gerealiseerd van het beproefde Nabasco® 8010 bio composiet met nieuwe ingrediënten op basis van reststromen uit de watercyclus.

The Exploded View Beyond Building zal onder meer te zien zijn op de Dutch Design Week, van 16 tot 24 oktober 2021 in Eindhoven, en op de Floriade, van 14 april tot 9 oktober 2022 in Almere.


De door NPSP geleverde gevel bestaat uit 2.5D gevormde tegels die gemaakt zijn van rietmaaisel van het waterschap, dat nu veelal gecomposteerd of verbrand wordt, cellulosevezels uit gerecycled toiletpapier dat op waterzuiveringsinstallaties teruggewonnen wordt uit rioolslib (Recell®), onthardingskalk, een bijproduct uit het drinkwaterproces, en een gedeeltelijke bio hars gemaakt van restmaterialen uit de biodieselproductie. Natuurlijke kleurstoffen van blauwalg en indigo zijn in verschillende verhoudingen toegevoegd wat resulteert in uiteenlopende kleurschakeringen. Tegels met rietvezels onderscheiden zich van tegels met cellulosevezels in de textuur, waar de rietvezels nadrukkelijker zichtbaar zijn aan het oppervlak. Behalve de hars zijn alle grondstoffen volledig afkomstig van Nederlandse reststromen.


Nabasco® 8010 is een sterk, vormvast en licht materiaal dat behalve met genoemde restvezels ook leverbaar is met andere natuurvezels (zoals vlas en hennep). Het materiaal behoeft weinig onderhoud en heeft een lange levensduur. Alle Nabasco® 8010 materialen hebben een esthetische en natuurlijke uitstraling en worden zowel als plaatmateriaal (diverse diktes) als in specifieke vormdelen geproduceerd. Hiermee worden onder andere modulaire 2.5D designgevels gerealiseerd met kleine tegels (zoals hier) of met grotere panelen. Deze kunnen desgewenst afgewerkt worden met een kwalitatieve milieuvriendelijke pvc-vrije folie met een hoge UV-bestendigheid. Nabasco® 8010 is gecertificeerd voor brandklasse B-s1, d0 conform de brandnorm voor de bouw NEN-EN 13501-1. Bij einde productlevensduur kan het bio composiet vermalen worden en weer volledig hergebruikt als grondstof in nieuw bio composiet.


De bijdrage van NPSP aan The Exploded View Beyond Building is mede mogelijk gemaakt door Wider Uptake. Dat is een Europees stimuleringsprogramma voor het terugwinnen en hergebruik van grondstoffen uit de watercyclus. NPSP werkt hierin samen met streekgenoot Waternet aan de beschikbaarheid en toepassing van nieuwe bio-composietmaterialen en -producten op basis van reststoffen uit de waterkringloop en van het waterschap.


De gevel is speciaal voor The Exploded View Beyond Building ontworpen door Frank Bleeker, Pascal Leboucq en Ruben Bus. Het project is uitgevoerd door NPSP, Fiction Factory, WAM & Van Duren Bouwgroep, Bio-based Creations en Caspar de Haan onderhoud & renovatie.

Prev:
Next: