arrow_back

Verkeersbord van biobased composiet Nabasco

In het kader van het Self Supporting River System programma plaatst Rijkswaterstaat vijftien bijzondere verkeersborden aan het Twentekanaal. Bijzonder omdat de verkeersborden afwijken van de conventionele aluminium varianten door het gebruik van biobased composiet materiaal Nabasco 8010 dat voor 82% op basis van restmaterialen is gemaakt. En bijzonder omdat de borden zijn bestickerd met grazende schapen; ze attenderen voorbijgangers hiermee op de mogelijke aanwezigheid van een kudde van deze wollige dieren.

Self Supporting River System programma

De waarschuwingsborden zijn uitgevoerd met een pictogram van schapen. Ze maken deel uit van een maatschappelijk kosten baten (MKBA) onderzoek op de inzet van een gescheperde schaapskudde op de biodiversiteit en andere ecosysteemdiensten langs het Twentekanaal. Dit onderzoek maakt deel uit van het programma Self Supporting River System (WWW.SSRS.INFO), dat een plek heeft gekregen in de contractuele leerruimte van het prestatiecontract IJssel en Twentekanalen. Het bord moet het lokale verkeer op de schouwwegen van Rijkswaterstaat waarschuwen voor een kudde schapen.


Duurzaam biobased composiet uit lokale restmaterialen

Biocomposiet Nabasco 8010 is een biobased en circulair biocomposiet op basis van onthardingskalk uit drinkwater en riet uit Nederland en een biobased hars op basis van restmaterialen van de biobrandstofindustrie uit Frankrijk. Hiermee is het product niet alleen biobased en recyclebaar, maar grotendeels van lokale en regionale reststromen gemaakt. Het resultaat is een mooi, hoogwaardig en duurzaam product. Het is sterk, vormvast, licht van gewicht en heeft een lange levensduur.

Door het gebruik van lokale, biobased restmaterialen heeft het biocomposiet een zeer lage CO2 voetafdruk. Als de restmaterialen op de traditionele manier wordt behandeld worden broeikasgassen door rotting en verwerking in het milieu gebracht waarbij de nuttige materialen zoals vezels afgebroken wordt. In de nieuwe keten worden de natuurlijke vezels gebruikt in een product. Hierdoor worden de broeikasgassen in het product vastgelegd (een CO2-sink). Bij einde levensduur kan het restmateriaal worden hergebruik.

Door de grote belangstelling in biobased composiet wordt er momenteel flink geĆÆnvesteerd in commerciĆ«le opschaling van het materiaal.


Rijskwaterstaat en Biobased-Circulair

Rijkswaterstaat heeft de norm gesteld om alleen biobased producten in te kopen en wil in 2030 circulair werken. Voor aanleg, beheer en onderhoud gebruikt Rijkswaterstaat steeds vaker biobased (plantaardige) materialen.


Next: